Download book: Europe after Maidan/Evropa posle Majdana (Serbian language, SKC NS 2015)

Prva i jedina knjiga na govornom području BHSC o ukrajinskoj “Revoluciji dostojanstva”, odnosno “Evromajdanu” u Kijevu, aneksiji Krima i okupaciji Donbasa. Događaji od prve SMS poruke ukrajinskog novinara Mustafe Najema za okupljanje 21. novembra 2013. na centralnom kijevskom trgu protiv odustajanja Janukoviča od Sporazuma o asocijaciji sa EU, pa sve do mirovnog sporazuma “Minsk-2” iz februara 2015, koji šest godina taj zamrznuti konflikt održava u režimu prividnog mira. Knjiga o najvećim geopolitičkim izazovima na Starom kontinentu od kraja Hladnog rata… Publikacija sa hronološkim pregledom, indeksom pojmova i detaljnim mapama

 

BORIS VARGA: EVROPA POSLE MAJDANA (2015)

Free PDF Download BOOK Here: https://app.box.com/s/iv7ekitmfey7gnwypregj664gemzy6jl 

Boris Varga Evropa posle Majdana

SADRZAJ

UVOD: „EVROPA VIŠE NIJE SIGURAN DOM“

Protesti u Ukrajini i Srbija, decembar 2013: EVROENTUZIJAZAM

Uticaj ukrajinske krize na region, februar 2014: ŠTA AKO SE UKRAJINA RASPADNE?

Pozicioniranje Rusije na Balkanu, mart 2014: JANUKOVIČ JE U SRBIJI

Paralele Srbija–Rusija, mart 2014: REPUBLIKA KRIMSKA KRAJINA

Pogled na ukrajinsku krizu iz Srbije, april 2014: ZAŠTO U SRBIJI NEMA RAZUMEVANJA ZA EVROMAJDAN

Komparativni pogledi, maj 2014: JUGOSLAVIJA I UKRAJINA: POSTOJE LI ANALOGIJE?

EU, Rusija, desnica i ukrajinska kriza, maj 2014: PUTIN I DESNIČARSKA INTERNACIONALA

Promenljivost posthladnoratovskih trendova, avgust 2014: NOVI TALAS RUSOFILIJE U SRBIJI

Srbija između EU i Rusije, septembar 2014: MOŽE LI SRBIJA SEDETI NA DVE STOLICE?

Poseta Putina Srbiji, oktobar 2014: MOŽE LI MOSKVA ZAUSTAVITI ŠIRENJE NATO?

Srednja Evropa i ukrajinska kriza, oktobar-decembar 2015: UKRAJINA, „NOVA EVROPA“ I SRBIJA

Rusini i ukrajinska kriza, oktobar 2014: TRI RUSINSKA PRAVCA

Vojvodina i kriza multikulturalnosti, oktobar 2014: VOJVOĐANSKE KRISTALNE NOĆI

Nasilje u Vojvodini i ukrajinska kriza, oktobar 2014: BAJKE ZA DECU I ODRASLE U VOJVODINI

Istorija i geopolitika, decembar 2014: STVARANJE BALKANSKIH MITOVA

Evropska unija i Evroazijski savez, januar 2015: EVROAZIJSKI SAVEZ – NADIGRAVANJE ZAPADA I RUSIJE

ZAKLJUČAK: Geopolitička procena Evroazije, april 2015: ČITATE LI BŽEŽINSKOG, ILI KARAGANOVA?

HRONOLOGIJA NAJVAŽNIJIH DOGAĐAJA U UKRAJINSKOJ KRIZI: novembar 2013. – april 2015.

POGOVOR

REČ IZDAVAČA

MAPA

SPISAK SKRAĆENICA

INDEKS

O AUTORU

 

IZ RECENZIJA:

 

Drago mi je da čitaocima mogu da preporučim još jednu dobru knjigu dr Borisa Varge, ovog puta o tekućoj ukrajinskoj krizi i njenim posledicama. Varga je bukvalno jedini analitičar u Srbiji koji sa takvom količinom suverenog znanja i prethodnog iskustva veoma dugo prati postsovjetski prostor, a naročito događaje u Rusiji i Ukrajini. Zato i nije slučajno da se upravo u ovoj knjizi najbolje pokazuje kako ukrajinski događaji i njihovi mogući raspleti nisu slični kosovskoj situaciji, već bosanskoj. To je, naravno, suprotno dominantnoj interpretaciji kako u Rusiji, tako i u Srbiji. Osakaćena potpunom degradacijom spoljnopolitičkog novinarstva, kao i paralelnom tabloidizacijom medija, naša javnost je siromašna za pouzdane informacije i tumačenja svega što se van Srbije događa.

Dr Jovan Teokarević

 

Vargino viđenje događaja na kijevskom trgu Majdan, naš odnos prema tim događajima, te kasnije naša balansiranja između EU i Rusije, samo su neke od tema kojima se ova knjiga detaljno bavi, baš kao i svim važnim detaljima koji se projektuju u novu podelu sveta, kakvu smo ranije poznavali u hladnoratnovskom dobu. Novi talas rusofilije, položaj Vojvodine u ovim vremenima „zametenim vetrom“, jedna su diskretna i šarmantna opaska Varge kao preciznog posmatrača koji i mesnu zajednicu stavlja u tačnu prazninu oštećenog mozaika globalnog okvira. Ako bude pameti, neko će ovu zanimljivu knjigu koristiti kako bi se lakše snalazio u ovom cunamiju šumova, kojim se suština iza brda valja, a u stvarnosti uvaljuju analitičari od kratke upotrebne vrednosti, koji veruju da je moguće putovati vozom koji ide i bez šina. Zato je ova knjiga dragocena i važna.

Jovan Gvero, urednik izdanja

 

ODLOMAK IZ UVODA AUTORA:

U Kijev, na aerodrom „Borispilj“ sleteo sam oko ponoći. Na prvi pogled, ništa nije ukazivalo na to da se od kraja aprila 2014. godine u ovoj državi vodi jedan već dosta krvav ratni sukob. To se jedino moglo osetiti po pooštrenijim pasoškim kontrolama, prisustvu ljudi u raznim uniformama i budnim čekpointima na ulazu u prestonicu. Centar Kijeva je tada, u maju 2014, još uvek izgledom podsećao i mirisao na višemesečne sukobe. Na pobedu i smrt. Trg Nezavisnosti, Majdan, i dalje je bio blokiran šatorima, betonskim blokovima i automobilskim gumama. Svugde okolo bila su komemoraciona obeležja sa upaljenim svećama i fotografijama žrtava, uglavnom mladih ljudi. Po kafićima se govorilo samo o sukobima na istoku Ukrajine. Ugostiteljski objekti u centru služili su za okupljanje i konsultacije novih dobrovoljaca. Nisam mogao da verujem da je to onaj isti centar Kijeva, gde smo krajem devedesetih, kao studenti novinarstva, stidljivo, na ukrajinskom jeziku – strahujući da ne budemo ismejani od ruskojezičnih prodavaca – naručivali kafu ili pivo.

U Kijevu se tada, devedesetih, ukrajinski smatrao jezikom provincije. Gledajući na situaciju u Ukrajini iz te perspektive, može se zaključiti da tragični događaji na Trgu nezavisnosti, odnosno Majdanu nezavisnosti, početkom 2014, jesu bili veliki zaokret, odnosno kako ih popularno nazivaju, „Revolucija dostojanstva“ (Революція гідності) ili „Evromajdan“ (ili samo Majdan). Bio je to krvavi produžetak nekad mirnog i veselog karnevala, poznatog kao „Narandžasta revolucija“, koji se odigrao svega deceniju ranije i koji je izneverio očekivanja jednog dela ukrajinskih građana. Potrošeni su bili strpljenje, tolerancija i nada u mirno rešavanje pitanja ukrajinske tranzicije: u Evropsku uniju, ili u Evroazijski savez…

 

Foto naslovnoj strani: Trg nezavisnosti Majdan u Kijevu

Dizajn: Igor Orsag

Jezička urednica: Bojana Janjušević

 

 

Share this post