Hromadske: Про вибори президента Сербії (VIDEO VARGA)

2 квітня 2017, Hromadske.ua

Нейтралітет та «рука Кремля» — головне про вибори президента Сербії

 

Source: https://hromadske.ua/posts/neitralitet-ta-ruka-kremlia-holovne-pro-vybory-prezydenta-serbii

Authors: Остап Яриш, Ольга Токарюк

 

2 квітня у Сербії проходить перший і, цілком імовірно, єдиний тур президентських виборів. У цій країні панують суперечливі політичні настрої: з одного боку Сербія декларує європейські погляди й наміри вступити в ЄС, з іншого – не бажає розривати дружніх відносин із Росією.

Експерти заявляють, що цьогорічна передвиборча кампанія значно відрізняється від того, що було в попередні 17 років.  Чим ці вибори особливі та чого від них варто чекати? Громадське.Світ розповідає про головне.

Основний кандидат

Основний претендент на крісло президента Сербії – чинний прем’єр-міністр та лідер Сербської прогресивної партії Александр Вучич. За останніми соцопитуваннями, його підтримка сягає понад 50%. Тож цілком ймовірно, що вибори відбудуться в один тур.

Вучич є однопартійцем чинного президента республіки Томіслава Ніколіча, який міг іти на другий термін, проте партія вирішила інашке. Промовистим фактом Вучича є його візит до Росії за шість днів до виборів. Він особисто зустрівся з Володимиром Путіним. Там він висловив прагнення Сербії надалі зміцнювати відносини з Росією, проте, водночас, зауважив, що вступ у ЄС залишається стратегічною метою республіки.

В цілому, у сербів майже не виникає сумнівів, що саме Вучич стане наступним президентом їхньої країни, адже його відрив від опозиційних кандидатів надто великий.

Фейковий опонент

За президентське крісло в Сербії змагаються 11 кандидатів. Проте з усіх, мабуть, виділяється один – 25-річний студент Лука Максімовіч, який бере участь у виборчих перегонах під вигаданим ім’ям — Любіш Прелетачевич Белі, або просто –«Білий».

Він несподівано висунув свою кандидатуру за декілька тижнів до початку виборів, і встиг збурити сербських та іноземних медіа. Любіш – комік, і з допомогою гумору та яскравого образу «білого героя» (адже на публіці з’являється лише у сліпучо-білому костюмі, а інколи й на білому коні) встиг завоювати підтримку молодих сербів.

Сам кандидат заявляє, що його участь у виборах – це ляпас владі: «Вони (політики — ред.) повинні спитати в себе, куди вони привели країну, якщо вигаданий персонаж бере участь у виборах, і люди за нього голосують. Це означає, що щось тут не так».

Марина Лалович, журналістка італійського RAIRadio3 та експерт з Балканів, запевняє: феномен «Білого» – щось цілком нове для сербського політикуму.

«Зараз ми говоримо не про популізм, але про повністю фейкову персону, яка використовує гумор для того, щоб саботувати сербську політичну систему. Це показує, наскільки молодь втомилась від того, що відбувається протягом останніх 17 років. І хоча майже не викликає сумнівів, хто буде наступним президентом, це означає, що політична атмосфера в Сербії помалу змінюється», – розповіла Лалович в інтерв’ю Громадському.

«Рука Кремля»

Вплив Росії на політику Сербії не є новим явищем. Втім, на цих виборах, запевняють експерти, його відчутно значно сильніше, ніж до цього. Борис Варга, публіцист і експерт з Балканського регіону,заявляє: в цій кампанії яскраво виражена вся політика, яку Росія проводить на Балканах:  «По-перше, на цих виборах значно менше говорять про ЄС. Ми маємо справу з євроскептицизмом…

Крім того, усі кандидати наголошують, що треба добре ставитися до Росії. Є й такі, які вбачають інтеграцію з Москвою єдиним правильним шляхом для Сербії, як, наприклад, лідер радикалів Воіслав Шешель. Також дуже показовою є риторика «анти-НАТО», адже 2/3 кандидатів виступають проти інтеграції з альянсом. Ця тема завжди була болючою для сербів, але зараз антинатівські настрої є значно виразнішими через політику Росії, яка їх підбурює».

Роль медіа

На цих виборах велику роль зіграли як традиційні ЗМІ, так і соціальні медіа. Проте якщо перші – працюють на користь Вучича, то соціальні мережі забезпечують популярність його опонента «Білого».

«Важливо зважити на те, що всі великі сербські медіа висвітлювали кампанію Вучича.Це дуже промовистий факт – він говорить більше, ніж 1000 слів. Цю ситуацію деякі медіа-експерти порівнюють із часами Милошевича. Якщо вірити дослідженням медіа-експертів, присутність Вучича в сербських ЗМІ – у 120 разів вища, ніж двох головних опозиційних кандидатів разом взятих. Таке висвітлення є дуже незбалансованим», – розповідає Марина Лалович.

Любіша «Білий» використовує для своєї промоції передусім соціальні медіа – публікує жартівливі ролики на YouTube, активно веде Twitter та Facebook.

Таким чином, за декілька тижнів після оголошення своєї участі у виборах хлопець зумів піднятися на другу сходинку у перегонах, — повідомляєВВС.

Нейтралітет – понад усе

Незважаючи на те, що на політичні настрої в Сербії має великий вплив Росія, більшість кандидатів у президенти вважає, що їхня республіка має зберігати позицію нейтралітету.

Зокрема, таких поглядів дотримується Александр Вучич – у своїх передвиборчих обіцянках він намагається балансувати між Російською Федерацією та ЄС.

Проте експерти погоджуються, що вирішальним фактором, який, зрештою, матиме вплив на весь політичний механізм Сербії, стане питання Косово. З одного боку, офіційний Белград не бажає визнавати незалежності цієї території та має безумовну підтримку Москви щодо цього питання. З іншого – процес інтеграції до ЄС рано чи пізно вимагатиме визнання Косова, адже на цьому наполягає Євросоюз. Сербія змушена буде визначитися зі своїми кордонами.

Нейтралітет Сербії є радше не безсторонньою позицією, а станом постійної невизначеності. І якщо Вучича таки оберуть президентом, країна, схоже, залишиться у цьому незручному шпагаті й надалі.

 

 

 

Share this post