B92: “Putinov govor za sve potrebe” (VIDEO)

IZVOR: B92

“Putinov govor za sve potrebe”

 

 

Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=12&dd=04&nav_category=11&nav_id=932566

 

Do tog zaključka su došli nekadašnji ambasador u Belorusiji Srećko Đukić i novinar i analitičar Boris Varga gostujući u vestima TV B92.

“Kada je potpisana likvidacija Sovjetskog Saveza prva briga je bila da se na njegovoj teritoriji ne dogodi jugoslovneski scenario gde je počeo krvavi rat. To je bila glavna briga međunarodne zajednice, SSSR je bio nakrcan nuklearnim oružjem“, rekao je Đukić.

Sjedinjene Američke Države su naročito bile zainteresovane za miran raspad SSSR.

“SAD su finansirale uništavanje i seljenje nuklearnog oružja, podsećam da je u SSSR nuklearno naoružanje bilo stacionirano u Rusiji, Belorusiji i Kazahstanu. Od jugoslovenskog scenarija se tresao ceo svet, a ovakve Putinove reči imaju trajni karakter. Primer Ukrajine jednim delom podseća na jugoslovensku tragediju, a Putinovo izlaganje ima vrednost kako za unutrašnje tako i za spoljnopolitičke odnose“, istakao je Đukić.

Analitičar Boris Varga navodi da Putinov emotivni govor treba slušati na dva nivoa.

“Prvi je spoljnopolitički, usmeren je prema Zapadu, a drugi unutrašnji gde on pokušava da održi svoj rejting. Imamo kriznu situaciju u Ukrajini i ona je jako slična stanju posle Drugog svetskog rata kada je Evropa bila podeljena po sferama interesa. Putin ne želi samo da sprečava NATO uticaj, već i uticaj Evropske unije na nekadašnje sovjetske republike. Zato se sve slomilo na Ukrajini“, ističe Varga.

Rusija nije dozvolila sebi da ide putem raspada po jugoslovenskom scenariju, ona veruje da mnogo može i da će sve ostvariti, izjavio je ranije danas Vladimir Putin.

 

 

Share this post