Zahid.net: Ukrajinci-rusyny Serbiyi vyslaly humdopomohu do Lvova

Zahid.net, 8.12.2015

 

Українці в Сербії вислали до Львова півтори тонни одягу для дітей-переселенців

 

Source: https://zaxid.net/ukrayintsi_v_serbiyi_vislali_do_lvova_pivtori_toni_odyagu_dlya_diteypereselentsiv_n1375647

 

Ініціативна група українцiв-русинiв у Сербiї  передали в Україну гуманітарну допомогу для тимчасово переміщених осіб. Вантажівка із одягом прибула до Львова у п’ятницю, 4 грудня, йдеться у листі, який надійшов на адресу ZAXID.NET.

Як інформує Борис Варґа, сербсько-український журналіст та публіцист, це четвертий гуманітарний вантаж, який упродовж 2015 року прибув в Україну з Сербії.

З парохiї УГКЦ у Новому Садi, яка була центром збору допомоги, до Львова вiдправлено близько 1,5 тони гуманiтарної допомоги – одягу переважно для дiтей, жiнок та чоловiкiв. Благодійники кажуть, що допомога адресувалась дiтям, якi через вiйну залишилися без батькiв.

За словами Варґи, допомогу передали українським громадським та благодiйним органiзацiям «Допомога дiтям Героїв» (координатор – Вiкторiя Христенко) та «Крила надiї» (координатор – Наталiя Лiпська) зi Львова. Ті у свою чергу будуть здійснювати розподіл одягу між тими, хто його потребує.

Борис Варґа зазначив, що перевезення гуманітарної допомоги із Нового Саду до Львова забезпечили транспортна компанія «ГалТранс Логістик» (Юрій Чернецький, Іван Горак) за фінансової підтримки Юрка Назарука, львівського ресторатора.

«Акцiя збору гуманiтарної допомоги по войводинських греко-католицьких парохiях тирвала з квiтня до червня цього року, але люди приносили допомогу навiть до листопада. Тому, за останніми, але не остаточними перерахунками органiзаторiв, зiбрано понад п’ять тон допомоги, насамперед одягу, речей особистої гiгiєни та їжі тривалого зберігання», – каже Борис Варґа.

У попереднiх трьох турах в Україну, допомогу з Сербії було передано до Iвано-Франкiвська, Києва та до Львова.

Органiзатори допомоги – Борис і Татiана Варґа, та Мирослав Гочак, кажуть, що люди принесли допомоги у кiлька разiв більше, нiж було заплановано вислати.

Ця акцiя – єдина гуманiтарна допомога яка збирається у Сербії для України. «Гуманiтарна акцiя вiдбувалася у дуже невигiдних політичних умовах, оскiльки збиралася у мiцевостi звiдки регрутувалися сербськi добровольцi для так званих «ДНР» i «ЛНР», – зазначає Борис Варґа.

«I попри те що Сербiя визнає територiальну цiлiснiсть України, Белград не хоче вводити санкції проти Росiї, що вiд нього вимагає Брюсель, як вiд кандидата до ЄС. Сербська преса, ЗМI, а зокрема таблоїди сприяють поширеннi русофiльських та антиукраїнських настроїв у сербському суспiльствi. У Сербiї росiйський президент Володимир Путiн став почесним громадянином у понад 10 мiстах, в тому числi i у мiстi Новий Сад де центр української діаспори», – констатує Борис Варґа.

 

 

 

 

Share this post