N1: Ruska cena veta u SB UN (VIDEO VARGA)

TV N1, 09.07.2015.

 

DA LI RUSKO “NE” U SB IMA SVOJU CENU ZA SRBIJU?

 

Source: http://rs.n1info.com/a75789/Vesti/Ruski-veto-podrska-Srbiji.html

 

Author: Maja Nikolic

 

Rusija je u Savetu bezbednosti UN stavila veto na rezoluciju o Srebrenici kojom je zločin iz 1995. nazvan genocidom. Dok rusko “ne” i Srbija i Republika Srpska vide kao podršku i dokaz iskrenog prijateljstva dva naroda, pojedini analitičari smatraju da je, u napetoj atmosferi između Istoka i Zapada, pitanje veta zapravo geopolitičko.

Podignuta ruka Vitalija Čurkinaoborila je rezoluciju o Srebrenici. Za predsednika Tomislava Nikolića ovo jedokaz da je Rusija Srbiji iskren i pravi prijatelj, a u svemu predsednik Nikolić vidi i sopstvene zasluge. On je naime, u vreme pripreme britanske rezolucije o Srebrenici, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu poslao pismo u kome kaže:

 

 

“Ako ovom rezolucijom samo jedan, srpski narod bude osuđen za, ni manje ni više, jedini genocid svetskih razmera, napori Srbije, Vlade Srbije i moji lični da živimo kao dobre komšije, biti uzaludni”.

Da li je ruski veto zaista diplomatski uspeh Srbije ili to političke sile ovako odmeravaju snage? Štiti li Rusija srpske ili sopstvene interese?

“Naravno, to je uvek pitanje i ono se postavlja uvek kada se raspravlja o zločinima poput genocida, tu su različiti aršini i ti aršini se prilagođavaju interesima država koje imaju pravo veta, jer oni su veliki igrači u svetu, imaju svoje saveznike i ti saveznici imaju razne akcije koje često mogu da se stave pod znak pitanja ili tretiraju kao masovni zločin ili genocid”, objašnjava politički analitičar Boris Varga.

Veto, Savet bezbednostiIzvor: N1

Savet bezbednosti UN u proteklih 20-ak godina posvetio je više od 150 rezolucija problemima u SFRJ, a samo u tri slučaja rezolucije nisu prošle kada su stalne članice, Rusija, Kina i Sjedinjene Države uložile veto.

Na odluku Rusije da ovog puta uloži veto svakako je, kažu analitičari, uticao stav Srbije da Rusiji ne uvodi sankcije, ali tvrde, to nije presudilo. Kontrausluga se, kažu, tek očekuje. Na duge staze – Rusiji treba saveznik u EU i to bi upravo mogla biti Srbija, kada jednog dana postane član te organizacije.

Pogledajte prilog Maje Nikolić.

Izvor: N1

Share this post