N1: Obracuni sa ID kriju razlicite interese

N1, 28.10.2015.

 

Varga: Balansiranje – kontinuirana spoljna politika Srbije

 

Source: http://rs.n1info.com/a104383/Vesti/varga-o-spoljnoj-politici-srbije.html

 

Gostujući u Dnevniku u 19, novinar Boris Varga kazao je da ne očekuje da će doći do promena u odnosima s Rusijom nakon otvaranja pregovaračkih poglavlja s EU.

 

On ukazuje da od 2008. godine Srbija ima kontinuiranu spoljnu politiku, a to je politika balansiranja između EU i Rusije: „To je balans ili sedenje na dve stolice, kako to već ko naziva. To u dugoročnom procesu evrointegracija Beograd očigledno vidi kao najbolje rešenje“, kaže Varga.

Na pitanje može li vojna saradnja tj. nabavka oružja dodatno da učvrsti odnose Srbije i Rusije, pod uslovom da Srbija ima novca da kupi naoružanje, Varga ocenjuje da će poseta premijera i eventualna kupovina oružja od Rusije doprineti poboljšanju odnosa s Rusijom:

„Već smo čuli da Srbija nema mnogo sredstava da nabavlja oružje od strateškog značaja što bi iritiralo zapadne partnere. U poslednjih godinu dana vidimo veću saradnju Srbije s NATO državama i zapadom. Ipak, treba sačekati do kraja posetu premijera, ali to ne bi trebalo da ugrozi odnose sa zapadom, ali će svako uticati na poboljšanj odnosa s Rusijom“, zaključuje Varga.

 

 

Share this post