B92: Sankcije nece baciti RUS na kolena (VIDEO)

IZVOR: B92

 

Sankcije nece baciti RUS na kolena

 

Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=01&dd=29&nav_category=78&nav_id=952543

 

Beograd — Sankcije su nanele veliku štetu Rusiji, ali nije realno očekivati da će sankcije baciti Rusiju na kolena, rekao je diplomata Srećko Đukić za B92. On smatra da se politika ne menja pod pritiskom sankcija.

“Sankcije su nanele veliku štetu Rusiji i ekonomska strana problema je veoma važna, ali politika se ne menja pod pritiskom sankcija. To pokazuju primeri mnogih država i nije realno očekivati da će sankcije baciti Rusiju na kolena. Potrebni su neki kompromisi”, rekao je Đukić, koji je službovao u Belorusiji.

“Rešenje za ukrajinsku krizu se mora tražiti u okviru Rusija – Amerika – EU. Kriza je toliko duboka da nema ni lakog, ni brzog rešenja, ali je važno zaustaviti krvoproliće koje je nedavno počelo”, smatra Đukić.

Analitičar Boris Varga smatra da se ovakav vid, kako on kaže, “novog hibridnog rata” već dogodio na prostoru bivše SFRJ.

“Mi smo takav novi hibridni rat videli početkom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije i kako smo tada imali Srbiju koja je podržavala borbe u BiH i Hrvatskoj, sada imamo Rusiju koja je mnogo jača i koja je upletena u ukrajinsku krizu. Ono što ne znamo, a što je važno je to šta Rusija trenutno želi da postigne u Ukrajini, Za sada se jedino može tvrditi da separatisti napreduju i izjavljuju da im je cilj da prošire svoju teritoriju”, rekao je Varga.

 

 

Share this post