POSTUP: Порохова бочка Косово

Борис Варга (Сербія), Поступ, No.50(494), 17 березня 2000, стр. 6.

Source: http://postup.brama.com/000317/pp50_6.html

 

Учора у сутичках між сербськими демонстрантами й вояками KFOR постраждало
17 осіб – 15 сербів й 2 французи. НАТО заявляє про посилення міжнародного контингенту в Косово, а Слободан Мілошевич – про невідповідальність миротворчої місії й можливе вторгнення югославських збройних сил у Косово.

Позавчора представник ООН у справах захисту прав людини Їржі Динсбір відвідав Косово і висловив своє незадоволення ситуацією із захистом прав людини, а також з приводу посилення міжетнічних конфліктів у цій провінції. Він заявив, що міжнародна миротворча місія поки що не може захистити прав усіх етичних груп цієї провінції. Заява головнокомандувача югославської армії Слободана Мілошевича на щорічному зібранні генштабу була ще радикальнішою: міжнародний контингент не виконав своїх обов’язків і підтримує албанський тероризм; югославська армія готова будь-якої миті розпочати вторгнення в Косово і захистити своїх громадян.

 

При цьому зростає напруженість не тільки в Косово, але й на албансько-сербському кордоні, що може призвести до поширення конфлікту на територію Сербії. Оскільки ще не відома доля 800 викрадених албанцями громадян сербської національності, натовський речник Джеймі Ші заявив, що кордон Косово із Сербією буде контролювати КFOR, який не допустить до розпалювання нових конфліктів. Один із чиновників НАТО, ім’я якого не повідомляється, навіть заявив в інтерв’ю “Вашингтон пост”, що така напруженість, як зараз у Косово, може спричинити конфлікт між представниками миротворчої місії та албанськими бойовиками – у разі, якщо албанці не припинять партизанської війни. Дії албанських бойовиків у Сербії засудив учора в Афінах й один із засновників Армії визволення Косово – Джаві Налиті.

 

Разом із тим, усе ще тривають сутички у Косовській Мітровіці, де у позавчорашньому конфлікті постраждало п’ятнадцять сербів і два французи. Конфлікт стався, коли французькі миротворці намагалися перейняти контроль над мостом через річку Ібар, яка розділяє південну (албанську) й північну (сербську) частину Мітровіци.
Висилаючи сербів, які наглядали за ібарським мостом, й намагаючись встановити свій контроль задля вільного проходу албанської частини населення, французький контингент не хотів пропустити сербів до їх домівок. На знак протесту 300 сербських демонстрантів виступили проти насильницької поведінки KFOR, на що французи відповіли сльозоточивими бомбами й розігнали демонстрантів.

 

 

Share this post