POSTUP: Війна наближається до Скоп’є

Борис Варґа (Македонія), Поступ, No.89(747), 12-13 червня 2001, стр. 1.

Source: http://postup.brama.com/010612/89_6_4.html

 

Як повідомляють македонські незалежні мас-медіа, албанські партизани перебувають вже за якихось 15 кілометрів від центру столиці – Скоп’є і контролюють сусіднє зі столицею село – Арціново. За повідомленнями армії Македонії, наразі військовики не можуть здійснити операції через присутність цивільного населення. Політичні оглядачі передбачають, що війна може перенестися в саму столицю країни.


Як повідомляє македонське радіо, державні сили безпеки вчора по обіді призупинили військові дії проти повстанців. За словами речника МЗС Македонії, підстав для занепокоєння у мешканців Скоп’є немає. Армія посилила контроль над стретегічно важливими об’єктами. Однак місцеві медіа розповсюдили інформацію, згід з якою у розпорядженні албанських повстанців є зброя, якою можна досягнути навіть центру Скоп’є.
Сьогодні у Люксембургу терміново збираються міністри закордонних справ ЄС, які спробують дипломатичними шляхами запобігти спалаху нової хвилі насильства на Балканах.

 

За повідомленнями одного із ватажків албанських партизанів, командира Ходжи – у випадку якщо македонські сили безпеки не припинять акції проти албанських повстанців, так звана “албанська народно-визвольна армія” найближчим часом розпочне акцію артилерійного обстрілу аеропорту в столиці Скоп’є і призупинить повітряний рух на авіатрасі Белград-Афіни.

 
Представники македонського міністерства внутрішніх справ коментують ці заяви як несерйозні спроби залякування громадян Македонії. Мешканці Скоп’є сподіваються, що війна в їхньому місті не вибухне, але застерігають, що атмосфера в столиці доволі напружена.

 
Зокрема, журналістка македонського медіа-центру Жанета Трайковська зазначає: “Скоп’є останніми кількома днями виглядає трошки порожньо. Звичайно, під час вихідних столиця переповнена, особливо ввечері, коли люди відпочивають. У місті немає якихось міжнаціональних інцидентів, окрім кількох побитих магазинів та провокаційних написів на стінах. Усе ж таки більшість людей вважає, що війни не буде”.

 
На запитання, чи Македонія не перетвориться на нову Боснію, а Скоп’є на Сараєво, журналістка Трайковська коментує: “Всі дуже добре знаємо, що в Боснії вибухнула війна за два-три дні. Тут конфлікт триває уже більше ніж чотири місяці, а сам народ – як албанський, так і македонський, не хоче війни і розуміє, що її провокують повстанці. Врешті-решт, албанські й македонські мас-медіа не провокують такого ажіотажу, як це було в Боснії та Герцеговині”.

 

Як повідомляє македонська преса, внаслідок останніх збройних сутичок загинув один македонський військовик, п’ятьох інших поранено. Джерела, близькі до македонської армії, повідомляють, що урядові війська і сили безпеки не планують призупиняти воєнної операції, доки не “витиснуть” із регіону озброєних албанських повстанців.

 

 

Share this post