POSTUP: Українські миротворці затримали албанців

Борис Варґа (Сербія-Косово), Поступ, No.125(783), 16-22 серпня 2001.

Source: http://postup.brama.com/010816/125_7_3.html

 

Як повідомило сербське інформаційне агентство СРНА, у вівторок біля міста Косово, в селі Горанче, неподалік кордону із Македонією (лише за п’ять кілометрів від македонсько-албанського фронту), українські військові в складі KFOR затримали шістнадцять озброєних албанських повстанців, які зі значною кількістю зброї планували нелегально перетнути кордон із Македонією. Як повідомили “Поступ” з українського посольства в Белграді, акція затримання албанських повстанців відбулася в секторі “Схід”, за яким спостерігає спільний українсько-польський миротворчий батальйон.


Агенція СРНА пише, що група етнічних албанців не відповіла на кілька пострілів попередження, здійснених українськими миротворцями. У повідомленні зазначається, що на місце події верхи на конях прибули ще двоє албанських повстанців, які відкрили вогонь по українських миротворцях і втекли. Сербська агенція повідомляє, що жертв не було, а затриманих албанців доставлено в слідчий ізолятор американської бази НАТО “Бонстіл” у Косово.

 
Сербська преса пише, що від початку македонської кризи албанці перетинали косовсько-македонський кордон в основному пішки або на конях чи віслюках, долаючи гірську місцевість, яку не в змозі контролювати навіть міжнародні миротворці, що дислокуються з обох боків кордону.

 
Тим часом у сусідній Македонії очікується початок акції роззброєння албанських повстанців: албанські партизани повинні добровільно здати зброю. Принаймні на це погодився, підписавши договір, ватажок повстанців Алі Ахметі. Речники македонського уряду заявили, що їхня сторона готова оголосити амністію майже всім албанським бойовикам, окрім тих, яких, за словами речників, розшукує міжнародний трибунал у Гаазі.

 

 

Share this post