ГР: Балкани – центр торгівлі людьми

Борис Варга, (Белград), Громадське радіо, 2 вересня 2002, 10:42

Source: http://www.radio.org.ua/

 

Нелегальна торгівля жінками зі Сходу на Захід Європи як правило відбувається через Балкани.

За словами нашого белградського кореспондента, до контрабанди жіночого товару часто причетні органи влади деяких балканських країн, а також представники миротворчих організацій та міжнародної поліції. Основним перехрестям нелегального переміщення людей є Югославія. Цей шлях починається в Азії і закінчується в Західній Європі. До Югославії жінки потрапляють через Угорщину та Румунію, а потім переправляються до Європи через Македонію, Косово, Албанію та Боснію. Тему продовжує наш кореспондент з Белграду Борис Варга.

 

 

Албанія є однією з країн, через яку найлегше переправити нелегалів до Європи. Країна, що зазнала державного хаосу в 1997 році, донині не змогла створити стійкий поліцейський апарат, котрий міг би контролювати албансько-італійський шлях по морю. Головною причиною вільного пересування нелегалів є корупція в албанській поліції. Минулого тижня у зв’язку із неспроможністю контролювати албанський кордон по морю, який усього лише на одну годину відділяє Балкани від Європи, у відставку пішов голова албанської поліції Білбіл Мема.

 
Велике зацікавлення у запобіганні нелегальному пересуванні людей та боротьбі з секс-бізнесом у Балканському регіоні політичні оглядачі пов’язують з міжнародною операцією європейських структур безпеки, яка вже більше двох місяців триває у південно-східній Європі. Акція під назвою “Бульдог-2” передбачає боротьбу із міжнародною організованою злочинністю.
 

Що стосується секс-бізнесу, то на балканських просторах існують справжні базари жіночого товару, як колись у період рабовласництва, де сутенери купують жінок в середньому за 1500 євро. Для східноєвропейських жінок такі базари знаходяться в Угорщині у місті Дебрецен, де їм обіцяють роботу та вироблення візи в Західну Європу, яку офіційним шляхом важко отримати. Пізніше у жінок відбираються паспорти. В більшості випадків вони за проституцію нічого не отримують, у Боснії їх послуги коштують від 25 євро. У випадку, якщо ви бажаєте купити собі жінку, точніше викупити її у сутенера, вам потрібно заплатити майже дві з половиною тисячі.

 

 

Share this post