BBC: Іронія сербських виборів

Борис Варґа, для Бі-Бі-Сі, Белґрад

Останнє поновлення: середа, 29 грудня 2003 p., 05:42 GMT 07:42 за Києвом

Source: http://www.bbc.co.uk/ukrainian/indepth/story/2003/12/031229_serbia_results.shtml

 

У Сербії лунає іронічний коментар політичних оглядачів, що найяскравіший успіх на парламентських виборах здобули партії, чиї лідери перебувають під судом міжнародного трибуналу в Гаазі.

Ідеться про націоналіста Воїслава Шешеля і соціаліста Слободана Мілошевича.

За результатами виборів Сербська радикальна партія Воїслава Шешеля, яка набрала 27% голосів, стає серйозною політичною силою, хоча і не здобула достатньо парламентських місць, щоби самостійно сформувати уряд.

Колишні політичні партнери радикалів з періоду 1990-х років – Соціалістична партія Сербії – на великий подив аналітиків набрали більше 5% голосів, потрібних для того, щоби бути представленими в парламенті.

Проте навіть якщо націоналісти і соціалісти виступатимуть разом, вони не наберуть потрібної для утворення уряду кількості парламентських голосів.

Не набрала абсолютної більшості голосів і жодна з партій колишньої демократичної коаліції.

Проте разом чотири партії, які колись творили цю коаліцію, набрали, за попередніми даними, більше 60% голосів виборців.

Але проблема полягає в глибоких розбіжностях у демократичній коаліції, що остаточно розпалася в березні – після вбивства сербського прем’єр-міністра Зорана Джинджича.

Партії, які до того працювали разом, вели кампанію одна проти одної, використовуючи компромат і всі інші можливі способи і засоби.

В основному ішлося про взаємні звинувачення в корупції і зловживанні владою.

Така боротьба між колишніми союзниками обурювала багатьох виборців, які, хоч і не голосували за їхніх конкурентів, але не підтримали і демократів.

Якщо ж жодний політичний блок не спроможеться набрати достатньо голосів у парламенті для формування уряду, існує можливість проведення повторних виборів.

 

 

 

Share this post