BBC: Демонстрації та сутички в Косово: шестеро загиблих

Борис Варґа, Балканський кореспондент Української служби Бі-Бі-Сі

Останнє поновлення: середа, 17 березня 2004 p., 14:18 GMT 16:18 за Києвом

Source: http://www.bbc.co.uk/ukrainian/news/story/2004/03/040317_varga_serbia_demos.shtml

 

У Косово триває низька демонстраційї, які навіть перетворилися на албансько-сербські невеликі збройні конфлікти.

Шість осіб загинуло й двісті п’ятдесят отримали поранення в результаті сутичок у середу. Етнічні серби та албанці мають подібні приводи для протесту, базовані на суперечливій інформації про напад на дітей та їхню загибель з обох сторін.

Демонстрації у Косовській Мітровіці розпочали місцеві албанці, які перейшли міст, що поділяє сербську та албанську частини міста. Озброєні албанські демонстранти звинуватили сербів у загибелі трьох албанських хлопчиків. Згідно з дуже суперечливою інформацією, серби нібито змусили цих хлопчиків увійти до річки, де вони втопилися.

Сутички албанських демонстрантів та місцевих сербів відбулися у північній – сербській – частині Мітровіці. Міжнародна поліція ООН застосувала проти демонстрантів слізогінний газ та шок-гранати. Повідомляється про шістьох загиблих та дві з половиною сотні поранених.
У південній – албанській – частині Мітровіці чулися постріли. Відчувалося також відчутне посилення присутності міжнародних сил безпеки.

 

Сутички неподалік Приштини

Водночас у центральній частині Косово, неподалік столиці Приштини, також дійшло до сутичок між албанськими та сербськими демонстрантами.

Цього разу демонстрації розпочали серби, які протестують проти поранення сербського хлопчика, якого нібито поранили албанці – він перебуває у важкому стані. Сербські демонстранти напали на албанські будинки, а у відповідь албанці розпочали демонстрації.

 

Share this post