B92: Ukrajina pitanje i Moskve i Brisela (VIDEO)

B92, SREDA 26.02.2014 | 20:56

 

Source: http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=817124

 

Beograd — Stabilnost i celovitost Ukrajine nije samo njeno unutrašnje pitanje, o tome bi trebalo da se dogovore i Brisel i Moskva, ocenjuje za B92 analitičar Boris Varga.

 

“Krim je najosetljivije ukrajinsko područje, pre svega jer je u skorijoj istoriji bio pripojen Ukrajini administrativno… To je istorijski važno geopolitičko pitanje za Rusiju, i to razumeju u Ukrajini i u Rusiji, takođe to je etnički raznoliko područje na kom je i ranije bilo sukoba”, kaže analitičar Boris Varga.

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je “test borbene gotovosti u centralnim i zapadnim delovima zemlje”. Komentarišući to, Varga je rekao da je u pitanju slična situacija kakva je bila 2008, pre krize u Gruziji.

“Tada je Moskva pokrenula vojne vežbe na Kakvazu, i pretpostavlja se da Rusija svakako neće ostati po strani…Rusija Ukrajinu smatra sferom svog geopolitičkog interesa i da će verovatno ne prihvatajući nove vlasti u Kijevu, vršiti neku vrstu pritiska, recimo trgovinskog pritiska – ograničavanje svog tržišta za neke ukrajinske proizvode, finansijski – Rusija neće podržati određene kredite…”

Ukrajina ce pokušati da održi celovitost svoje države, kaže Varga, ali i dodaje da to nije samo unutrašnje pitanje te zemlje.

“Brisel i Moska bi trebalo da se dogovore čija će biti Ukrajina, pod čijim uticajem”, rekao je on naglašavajući da treba da se napravi neko prelazno rešenje kako bi se sačuvala stabilnost u toj državi.

 

Share this post