BLIC: Pogledajte odnos snaga Ukrajine i Rusije

Blic, 04. 03. 2014. – 21:39h  09:54h

 

Autor: Irena Hadžiomerović

 

Source: http://www.blic.rs/Vesti/Svet/446997/Pogledajte-odnos-snaga-Ukrajine-i-Rusije

http://www.pressonline.rs/svet/globus/302519/ruska-cizma-ne-odlazi-sa-krima.html

 

Ukrajina se nalazi na ivici oružanog sukoba, čijih se posledica pribojava čitav svet. Rusija je juče i danas dodatno ojačala prisustvo svojih trupa na ukrajinskoj teritoriji, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da se ta zemlja „nikada neće odreći Krima“.

 

Rusija je juče i danas dodatno ojačala prisustvo svojih trupa na ukrajinskoj teritoriji, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da se ta zemlja „nikada neće odreći Krima“.
Stanje koje nije teško zamisliti kao početak rata zasad ima neizvestan epilog, ali sigurno je da bi njegova eskalacija narušila globalni bezbednosni poredak.

 

– Krim je de fakto okupiran i Rusija je već prekršila niz međunarodnih sporazuma. Rusi trenutno promovišu politiku sile. Budući da su argumenti Moskve vezani za „ukrajinske ekstremiste“, koji navodno ugrožavaju ruske interese u Ukrajini, sve tanji, moguće su tenzije na jugoistoku Ukrajine, koje u specifičnim okolnostima mogu rezultirati lokalnim oružanim sukobom – kaže za „Blic“

Boris Varga, politikolog i analitičar koji smatra da je direktan ratni sukob Kijeva i Moskve ipak manje verovatan.

Prema njegovim rečima, Rusija se trenutno pozicionira u ukrajinskoj krizi jer je bekstvom Janukoviča značajno izgubila uticaj.
– Rusija Ukrajinu smatra delom sfere svojih geopolitičkih interesa, a Krim važnom tačkom u istorijsko-militarnom smislu. Nisam siguran da će se Moskva povući s tog poluostrva. Krim bi mogao da postane tačka odakle će Rusija uticati na političke prilike u Ukrajini. Skoro sve postsovjetske države koje su izrazile namere za evroatlantske integracije imaju slične probleme: u Moldaviji to je Pridnjistrovlje, u Gruziji Abhazija i Južna Osetija. I na svim tim teritorijama nalazi se ruska vojska – napominje Varga.

 

Share this post