24SATA: Varga: Ruski pristup Ukrajini mogao bi da ima dugorocne posledice po Putina

24sata, 04.03.2014.

Analiticar Boris Varga: Ruski pristup Ukrajini mogao bi da ima dugorocne posledice po Putina (GRAFIKA)

Rusija je juče nastavila s prebacivanjem svojih trupa na Krim, što mnogi tumače kao pripreme za najveći oružani sukob još od hladnog rata. Kriza u Ukrajini se zaoštrava, a dalji razvoj događaja teško je predvideti. Ipak, jedno je izvesno – trajne posledice su neminovne, ne samo po tu zemlju već i po čitav region.

 

Source: http://arhiva.24sata.rs/vesti/svet/vest/analiticar-boris-varga-ruski-pristup-ukrajini-mogao-bi-da-ima-dugorocne-posledice-po-putina-grafika/128072.phtml

 

Autor: I. Hadžiomerović

KRIZA – Proruske trupe su zauzele terminal za trajekte u Kerču, najistočnijoj tački tog poluostrva koja se nalazi na obali istoimenog moreuza, a ruski borbeni avioni ušli su u vazdušni prostor Ukrajine u noći između nedelje i ponedeljka. Ruski premijer Dmitrij Medvedev izdao je naređenje za izgradnju mosta preko moreuza koji je na svom najužem delu širok svega 4,5 kilometara. To znači da bi ruske snage po potrebi vrlo brzo mogle da izvrše invaziju na Ukrajinu.
Međutim, prema rečima vojnopolitičkog komentatora Miroslava Lazanskog, rat Rusije i Ukrajine je malo verovatan scenario.
– Oružane snage Ukrajine imaju malu operativnu sposobnost. Oprema je uglavnom zastarela, još iz sovjetske ere. Vojska već mesecima nije primila plate i veliko je pitanje kakav je uopšte borbeni moral ukrajinskih vojnika – rekao je on za agenciju Beta.

 

Grafika

Za uvećanje kliknite na sliku [ + ]

Sličan stav zastupa i politikolog i analitičar Boris Varga.
– Moguće su tenzije na jugoistoku Ukrajine koje u specifičnim okolnostima mogu rezultirati lokalnim oružanim sukobima. Manje je verovatan direktan ratni sukob Kijeva i Moskve. Smatram da će ruski ekspanzionističko-nacionalistički pristup imati dugoročne posledice po Putina. Njegov autoritarni način upravljanja mogao bi da probudi ruske liberalne snage, ali i nacionalizam kod drugih nacionalnih i verskih zajednica u Rusiji – kaže Varga za „24 sata“.

Skupština Krima juče je potvrdila da će organizovati referendum o nezavisnosti. U međuvremenu, ministri EU odlučili su da obustave pregovore s Rusijom oko viza. Američki predsednik Barak Obama rekao je da će američka vlada razmotriti ekonomske i diplomatske opcije koje će izolovati Rusiju.
Poternica za svrgnutim predsednikom Viktorom Janukovičem osvanula je na sajtu ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova. Ukrajinski novinari su na „Janukovičliks“ veb-stranici objavili dokumente nađene u njegovoj vili. Tu se nalaze brojni dokazi malverzacija i korupcije režima.

Share this post