B92: Varga: Srbija sedi na dve stolice (VIDEO)

B92 UTORAK, 17.06.2014.

 

VARGA: SRBIJA SEDI NA DVE STOLICE

 

Stav Srbije po pitanju krize u Ukrajini je politika sedenja na dve stolice, što dugoročno vodi izolaciji, smatra novinar i analitičar Boris Varga.

 

Source: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=06&dd=17&nav_category=11&nav_id=862791

VIDEO link: http://www.b92.net/video/kaziprst.php?yyyy=2014&mm=06&dd=17&nav_id=862956

 

Varga kaže da Moskvi odgovara suzdržana, pragmatična pozicija, koju Beograd zauzima po pitanju ukrajinske krize, i dodaje da su se na Ukrajini ukrstila dva srpska pitanja – integracija u Evropsku uniju i pitanje Kosova.

“Srbija tu sedi na dve stolice. To je kratkoročno pragmatično i može da da rezultate, ali dugoročno može da dovede do usporavanja integracija, pa čak i do izolacije”, smatra Varga i dodaje da dvostruki aršini Srbije odgovaraju Rusiji: “Srbija podržava celovitost Ukrajine, a ne uvodi sankcije, s druge strane, to odgovara Rusiji”.

On, međutim, konstatuje, da se može reći da Srbija sedi na tri stolice: “Treća je američka. Rusija ne želi da je vidi u Evropi, u ukrajinskoj krizi. Bez obzira koliko se očekuje pad američke moći, bojim se da taj pad nije toliko jak”.

Varga smatra da najveći problem predstavljaju tačke saradnje s Rusijom, a da Srbija za sada dobro balansira između Evrope i Rusije. “Beograd, dok god ga ne opominju jako, je u takvoj poziciji da mora da bude pragmatičan.”

Varga ističe da smo po svim pitanjima po kojima sarađujemo s Rusijom u suprotnosti sa stavovima EU. Prema njegovim rečima, primarne tačke saradnje s Rusijom su ekonomija i energetika. “Gde sarađujemo sa Rusijom, najtanji smo sa Evropskom unijom. Ekonomija i energetika nas najviše upućuju jedne ka drugima. Rusija u Srbiji vidi nekog ko će lobirati za ruske interese”.

Varga smatra da je Srbija, u odnosu na druge tranzicione zemalje mnogo više udaljena od NATO-a, što nas preporučuje kao dugoročnog partnera Rusiji. Takođe, jasan je stav Rusije po pitanju širenja NATO-a na istok Evope. “Ne žele širenje NATO-a prema bivšim sovjetskim republikama. Rat u Gruziji je bio jak signal da ne želi prisustvo NATO u svom regionu”.

Međutim, prema njegovim rečima, Srbija će morati pre ili kasnije da uđe u NATO, ako želi da se integriše u EU. “Sve zemlje su prošle tu političku-bezbednosnu integraciju. Mislim da će se to tražiti od Srbije”. On dodaje da je kriza u Ukrajini pokazala da Moskva ne želi ni širenje Evropske unije.

U ključne tačke saradnje s Rusijom, Varga ubraja i stav Rusije po pitanju Kosova. “Rusija će i dalje podržavati Srbiju po pitanju Kosova. Po svim tim pitanjima po kojima sarađujemo sa Rusijom smo u suprotnosti sa stavovima EU.”

On smatra da nam imponuju, kako kaže, “imerijalističke težnje Rusije”. Prema njegovim rečima, nova vlada pokušava da bude igrač između Istoka i Zapada. On, međutim, upozorava da “moramo da znamo gde su nam granice ako želimo da uđemo u EU”.

Komentarišući posetu šefa ruske diplomatije Beogradu, Varga konstatuje da je njegova poseta više očekivana nego neobična. “To se očekivalo, neko ko prati odnose Brisel-Moskva-Beograd, mogao je očekivati diplomatske aktivnosti sa Rusijom. Lavrov je tu. Ne možemo tačno da komentarišemo šta sve možemo da očekujemo”.

Varga ocenjuje da će prioritet u razgovorima svakako imati energetska saradnja, ali da će se govoriti i o politici, OEBS-u, Ukrajini. “Srbija predsedava OEBS-om, a Rusija ambivalentno ulaže u OEBS, zbog krize u Ukrajini”.

On zaključuje da je Rusija ta koja diktira koja diplomatska sredstva će se koristiti u rešavanju krize, dok će OEBS, za razliku od Ujedinjenih nacija, više biti uključen u rešavanje ukrajinske krize.

Gost: Boris Varga, analitičar. Šta su temelji srpsko-ruskih odnosa i koja pitanja otvara (ili zatvara?)dolazak Sergeja Lavrova u Beograd? O poziciji Beograda, između Brisela i Moskve, kroz ukrajinsku krizu i očekivanja.

 

 

Share this post