RTV: Dodik o referendumu (VIDEO)

  1. септембар 2014, Извор: РТВ, Танјуг

 

ДОДИК О РЕФЕРЕНДУМУ: НЕКА СЕ СПРЕМИ СРПСКА

  

Source: http://www.rtv.rs/sr_ci/svet/dodik-o-referendumu-neka-se-spremi-srpska_519762.html

  

Председник Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је за московски “Недељник” да након данашњег референдума у Шкотској, ЕУ више нема права да било коме оспорава употребу институције референдума.

  

Председник Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је за московски “Недељник” да након данашњег референдума у Шкотској, ЕУ више нема права да било коме оспорава употребу институције референдума.

“Референдум о независности Шкотске, који се градио кроз читав низ законских и других активности десетинама година, од 18. септембра 2014. године престаје да буде само леп сан Шкота и ноћна мора британских политичара, већ постаје и нова реалност Европске уније”, навео је Додик у разговору за “Недељник”.

Бета (Милош Мишков)

Он је истакао да је референдум у Шкотској својеврсна потврда права Руса у Украјини да одлуче како и где ће живети, али и потврда исправности опређељења политичког вођства Републике Српске, по ком институцију референдума треба перманентно градити и јачати.

“Није важан ни резултат. Једино важно је да се институција референдума који подразумева дезинтеграцију једне од најмоћнијих земаља света лагодно ушетала под бриселске сводове. Дакле, без обзира на резултат, Европска унија нема више права да оспорава било коме употребу институције референдума у циљу заштите својих права, укључујући право на бољи живот”, рекао је Додик.

Председник РС нагласио је да референдум обезбеђује и мир и демократију и неотуђива права народа призната свим релевантним међународним документима.

“И док се у Шпанији спремају да референдумско питање из Шкотске преведу са енглеског на каталонски, ја Шкотима и остатку Британије желим миран и достојанствен 18. септембар, који ће сасвим сигурно постати још један историјски датум. А свима поручујем – нека се спреми Република Српска”, казао је Додик.

Он је истакао да се свет ове године нашао на новој прекретници као и пре 100 година, да се Крим референдумски припојио Русији, као и да његово инсистирање на референдуму није национализам, као што тврде неки у Сарајеву и Београду.У Републици Српској са интересовањем прате дешавања у Шкотској, али не верују да би то могло утицати на њихов статус у оквиру БИХ.

Грађани Републике Српске у анкети изражавају сумњу да ће шкотски референдум имати утицаја на статус њиховог ентитета.

Званичници ЕУ, ових дана избегавају ту тему, али, поводом Републике Српске, њихов став је јасан и непромењен.

“Свака земља је специфичан контекст, специфична историја. Када причамо о западном Балкану, односно БиХ, став ЕУ је веома јасан. Ми стално изјављујемо да смо недвосмислено посвећени територијалној БиХ као самосталној и јединственој држави. За нас, БиХ је једна земља и ми одбацујемо све сецесионистичке идеје и изјаве”, Петер Стано, портпарол Европског комесара за проширење Штефана Филеа.

Евентуално отцепљење Шкотске могло би, ипак, да буде инспирација за сецесионисте нарочито у посткомунистичким, транзиционим земљама, од Републике Српске и западне Македоније до Придњестровља, Јужне Осетије и Абхазије, сматра политички аналитичар, Борис Варга, нарочито ако се узме у обзир актуелна криза између ЕУ и Русије.

“Та зона, тих држава које имају велики број сецесионистичких покрета на својој територији, могла би да постане потенцијални извор кризе и нестабилности”, објашњава Варга.

Ако се отцепи од Краљевства, Шкотска била би прва независна земља у Европи од “крвавог распада Југославије и најмлађа земља у свету после отцепљења Јужног Судана од Судана 2011. године”.

Уколико да је свима све дозвољено након данашњег референдума у Шкотској, без обзира на исход, ЕУ нема више права да оспорава било коме употребу институције референдума у циљу заштите сопствених права, укључујући право на бољи живот.

 

Подели вест са пријатељима:

Share this post