RTV: VARGA: Pametno da se odlozi poseta

20. oktobar 2014. | 14:54 → 17:53 | Izvor: RTV (Slobodan Šorak)

Pametno da se odlozi poseta

Izvor: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/varga-pametno-da-se-odlozi-poseta_528488.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+RtvSveVesti+%28RTV+poslednje+vesti%29

 

NOVI SAD, BEOGRAD –Odlaganje posete albanskog premijera Edija Rame za 10. novembar zbog političkih tenzija izazvanih dešavanjima na prekinutoj utakmici Srbije i Albanije nakon svega, ipak, nije loša vest. Ukoliko obe strane ne iskoriste taj sastanak da uspostave normalnu i tolerantnu političku komunikaciju, ceo region je u bezbednosnom problemu sa neizvesnom evropskom perspektivom....

Stručnjaci za međunarodnu politiku smatraju da su podizanju tenzija između Srbije i Albanije značajno doprinele i neodmerene izjave obeju strana. Preterano impulsivnu reakciju Beograda spoljnopolitički komenatator Boris Varga tumači revanšizmom zbog Kosova.

borisvarga.com

“Ne mislim da jedan takav eksces, na takvom fudbalskom meču treba da bude razlog dizanja tenzije na diplomatskom, državnom i međuregionalnom nivou. Mislim da je svojom početnom reakcijom ova vlast pokazala neku vrstu političke nezrelosti i slabosti“, ocenjuje Varga.

Uprkos svemu, važno je da premijer Rama ipak dolazi, smatra spoljnopolitički komentator u listu Vreme Andrej Ivanji.

„Svakako je pametna odluka da se odloži poseta u ovoj situaciji kad je napeto na obe strane. Ne bi imalo mnogo svrhe i pametno je to što su odmah odredili datum. Znači, nije poseta odložena na neko neodređeno vreme nego se tačno zna kada će se premijeri sresti“, kaže Ivanji.

Makar i odložena, poseta albanskog premijera važna je i u kontekstu evropskih integracija, ocenjuje Boris Varga.

„Dok god imamo, samo zbog jedne utakmice, zbog neke igračke koja leti iznad terena, takvu vrstu skandala, taj naš region nije spreman, nije zreo za integraciju u Evropsku uniju“, kaže Varga.

Ne treba očekivati revolucionarne stvari od sastanka Vučića i Rame, ali to jeste korak u dobrom pravcu, smatra Andrej Ivanji.

„To suštinski ništa ne menja ni na odnosima političara prema problemu, niti, kao što smo videli, prema odnosima građana prema različitim problemima, ali to su mali koraci koji će, nadam se, doprineti normalizaciji odnosa“, ističe Ivanji.

Prema listu Blic, Rama je u telefonskom razgovoru sa Vučićem poručio da ga raduje i buduća Vučićeva poseta Tirani, a da su veliku ulogu u dogovoru dva premijera odigrali Nemačka i Vučićev razgovor sa kancelarkom Angelom Merkel.

 

 

Share this post