RTV: Han: Srbija da podrzi sankcije EU (VIDEO VARGA)

14. novembar 2014. | 16:38 → 18:06 | Izvor: RTV, Tanjug

Han: Srbija da podrzi sankcije EU

 

Izvor: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/han-srbija-da-podrzi-sankcije-eu_536696.html

 

BRISEL –Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje EU Johanes Han apelovao je danas na Srbiju da podrži sankcije Unije prema Rusiji....

“Kad Srbija postane članica EU moraće da se usaglasi sa nasom spoljnom politikom i odlukama”, rekao je Han.

ec.europa.eu

Han inače 20. novembra dolazi u prvu posetu Beogradu.

On je, u razgovoru sa novinarima u Briselu, kako prenosi APA, rekao da Srbija “ima sopstvenu istoriju i odnose sa Rusijom, ali da se u određenom trenutku mora odlučiti”.

Han je dodao da o tempu pristupanja odlučuje zemlja kandidat sama kroz svoje reforme.

“Pri tom se radi manje o preuzimanju prava EU, već o promeni kulture i razmišljanja, kao i o dokazu da su promene održive”, naglasio je on.

Han je ocenio da je Rusija sve više u izolaciji, i da predsednik Vladimir Putin mora sam da odluči kako će nastaviti, jer sopstvenu zemlju sankcioniše i sve više izoluje.

Sankcije su, prema njegovim rečima, pokazale dejstvo na ekonomski i finansijski razvoj Rusije.

On je istovremeno izrazio nadu da će se Rusija vratiti za pregovarački sto i u sopstvenom interesu ponovo postati punopravni član međunarodne zajednice.

Evropa, kako je dodao, mora ostati čvrsta, ujedinjena i jasna.

Situacija u Ukrajini se pogoršava iz dana u dan, rekao je Han, dodajući da nije samo reč o vojnom konfliktu na istoku, već o situaciji u celoj zemlji, pošto se konflikt odražava na celu državu.

Šef delegacije Evropske unije Majkl Devenport u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine bio je nešto blaži u oceni srpsko-ruskih odnosa, dok analitičar Boris Varga ocenjuje da je Beograd već napravio spoljnopolitički zaokret  ka istoku.

 

Podeli vest sa prijateljima:

 

 

 

 

 

Share this post